- Reklama -události

Oceněný potravinový žurnalista říká: Vaše jídlo není tak výživné, jak si myslíte

on

|

views

and

comments

Miliardy lidí trpí „jiným druhem podvýživy“
Oceněný potravinový žurnalista Mark Bittman pro podcast portálu mindbodygreen.com prozradil: „Vaše jídlo není tak výživné, jak si myslíte. Když uslyšíte slovo podvyživený, pravděpodobně vás napadne hlad, nedostatek kalorií nebo živin. Avšak podvýživa není jen o množství kalorií, ale také o kvalitě. Ve skutečnosti až miliardy lidí trpí tím, co se nazývá „jiný druh podvýživy“, při kterém lidé přijímají příliš mnoho nesprávných kalorií a málo živin,“ objasňuje hned na úvod a dodává, že to ovlivňuje více lidí, než si myslíte. No nabízí řešení.

Mohlo by vás zajímat: Většina populace ho má nedostatek, ale dá se to změnit: Jeden z nejdůležitějších minerálů těla může za to, jak se cítíme

60% kalorií v našem potravinovém systému jsou nezdravé
Za vše mohou zpracované potraviny, kterým se stále moc daří. Jak prozrazuje Bittman dále, většina zemědělské půdy se v mnoha zemích používá k produkci kukuřice a sójových bobů, protože je to ziskové: „60% kalorií v našem potravinovém systému jsou kalorie z nezdravých potravin. To znamená, že téměř všechny zpracované potraviny jsou vyrobeny buď z kukuřice nebo sóji, a obě se pěstují velmi snadno… Jsou to kalorie, které nás nevyživují.“

Ani 40% zdravých potravin vám ve skutečnosti zdraví nezaručí
Také říká, že pokud i do těla dostanete zbývajících 40 % zdravých produktů, nezaručuje vám to zdraví. Protože tvoří-li těch 40% například zelenina, vězte, že ani ta není již tak zdravá jako kdysi: „Půda je zbavena živin a je do ní vstřikováno hnojivo, které funguje pro konkrétní jednu pěstovanou plodinu,“ říká dále.

Jak to změnit?
Jak říká zmiňovaný žurnalista, téma zdravého jídla je skutečně obsáhlé, a nemá řešení ze dne na den. Ale podává jakýsi manuál, co by mohla společnost změnit, co by mohli jednotlivci změnit: „Musíme pěstovat rozmanitější plodiny. Musíme zajistit, aby skutečné jídlo bylo dostupné pro více lidí. Musíme regulovat množství vyprodukovaného nezdravého jídla… Musíme regulovat, jak se zvířata chovají nebo rostliny pěstují, zpracovávají a prodávají. Musíme zajistit, aby naše děti dobře jedly a učily se o jídle už v mladém věku…“

Učme se od zemí, které to dělají pořádně
Ale také dodává, že bychom se mohli učit i od zemí, které to dělají pořádně: „Například Chile má nejlepší zákony na označování na planetě. Zpracované potraviny jsou označeny červenými, žlutými, zelenými nebo černými štítky. Černý štítek znamená, že vaše jídlo nelze propagovat dětem a podobně,“ udává jako příklad Bittman. Nebo takové Mexiko má velmi pokročilou daň na nezdravé jídlo a takové Japonsko začleňuje vzdělávání o jídle do školních poledních programů: „Chcete-li generaci zdravých 40letých, musíte začít s generací 4letých, kteří se učí o jídle. Jaké jídlo skutečně je, jak se pěstuje, co ho činí skutečným a dobrým,“ dodává na závěr.

Share this
Tags

Must-read

Austrálie hlásí první úmrtí na omikron, muž měl několik přidružených onemocnění

Austrálie v pondělí zaznamenala první případ úmrtí v souvislosti s novou koronavirovou variantou omikron. V zemi také opět stoupá počet nových případů nákazy. Místní úřady...

Ve Vídni už omikron dominuje, znaky páté vlny čekají ještě letos

Nová omikron varianta koronaviru již od neděle převládá mezi infekčními případy nákazy, které testy potvrdily ve Vídni. Zprávu přinesl deník Der Standard, pro který tuto...

Trestala se sebepoškozováním, deprese střídaly návaly energie. Jak žít s maniodepresí

Nejhorší stavy deprese popisuje Nina Zibolenová jako pocity absolutní nicoty. Nekonečné chvíle, kdy katatonicky ležela na posteli, nejedla a nepila. Jen proto, aby nemusela...
spot_img

Recent articles

More like this