Vyrobit originální pizza těsto není nic složitého, v tomto článku se tedy nebudeme zabývat ingrediencemi a základním postupem – ten je poměrně prostý a jistě jej znáte. Zaměříme se na několik užitečných tipů, jak vyrobit těsto přesně tak, jako ve slunné Itálii.
Jak připravit vláčné pizza těsto?
- Při přípravě domácího těsta na pizzu se ujistěte, že těsto hnětete, dokud nebude hladké a pružné.
- Nechte jej kynout v lehce naolejované míse (nezapomeňte těsto v míse obracet, aby se lehce pokrylo olejem), mísu přikryjte igelitem a čistou velkou kuchyňskou utěrkou.
- Umístěte misku s těstem na teplé místo bez průvanu a nechte asi dvě hodiny kynout.
- Vždy používejte olivový olej.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 2–3 hromádky, ty přikryjte utěrkou a nechte asi 20–30 minut odpočívat.
- Žádné hnětení na válení těsta válečkem, nejlépe fungují čisté ruce.
Proč se pizza těsto maže olejem?
Vždy ho dejte do lehce naolejované mísy a těsto válejte tak, aby se nejprve lehce potřelo olejem, olej na těstě neudělá kůrčičku a zůstane hladké a měkké.
Jak dlouho hnětat pizza těsto?
Ujistěte se, že těsto hnětete, dokud nebude hladké a pružné, přibližně 7 minut ručně a 5 minut strojově. Těsto lze hnětat ručně nebo strojově pomocí háku na těsto ve vašem stojícím mixéru. Nehněťte příliš dlouho.
Je také lepší těsto jemně natahovat konečky prstů, než používat váleček. Vzduchové bublinky v těstě způsobí, že kůrka je lehká a vzdušná, a to je přesně to, co chcete.
Proč děrovat pizza těsto?
Když těsto propícháte, odstraníte některé bublinky plynu, které droždí vytvořilo, když kynulo, čímž vznikne jemnější konzistence. To také pomáhá uvolnit lepek, což usnadňuje tvarování těsta.
Jde pizza těsto připravit předem?
Těsto lze nechat uležet v lednici, přes noc to funguje perfektně. Vypracujeme těsto, dáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc kynout v lednici.
Těsto vyndejte z lednice a přiveďte na pokojovou teplotu, asi 30-60 minut, promáčkněte jej, poté rozdělte na 2 nebo 3 díly, znovu nechte asi 20 minut odpočinout, vytvarujte ručně do vámi preferovaného tvaru.
Jak poznat, že pizza těsto dostatečně nakynulo?
Pomocí kloubů nebo několika prstů udělejte do těsta prohlubeň. Pokud prohlubeň zmizí, těsto potřebuje více času na vykynutí. Pokud důlek zůstane,těsto je připraveno k pečení.
Jedno, nebo dvě kynutí?
Nemusí kynout dvakrát a tento recept je vynikající už při prvním kynutí. Ale pokud hledáte něco úžasného, co dělá spousta italských pizzerií, a necháte první kynutí přes noc v lednici, nechte těsto 30–45 minut při pokojové teplotě, pak ho vyklepejte a nechte kynout podruhé asi jednu hodinu.
Jak zmrazit a rozmrazit pizza těsto?
Před zmrazením nechte těsto vykynout, poté těsto rozdělte na požadované porce pizzy, vložte do vzduchotěsných mrazících sáčků a zmrazte. Těsto v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Zmrazené těsto lze přes noc (8 hodin) rozmrazit v lednici. Když je připraven k použití, vyjměte jej z lednice a přiveďte k pokojové teplotě, přibližně 30-60 minut na lince stačí.
Tip: Pokud jste po přečtení těchto řádků dostali chuť na kvalitní a autentickou italskou kuchyni, využijte možnosti rozvozu pizzy Olomouc, případněrozvozu pizzy Brno. Vše připraveno s láskou, dle originálních receptur a rozeným Italem.