- Reklama -události

3000 let stará potravina, která posílí střeva: Toto jsou 4 způsoby, jak si ji připravit nejchutněji

on

|

views

and

comments

O korejské, 3000 let staré potravině, kimchi, jste už určitě slyšeli. Pokud jste však nikdy nebyli na kurzu korejského vaření, nebudete možná vědět, jak kimchi připravit opravdu chutně. Jeho přidání do receptů dodá jídlům štiplavý šmrnc a také správnou dávku probiotik. Nechte se inspirovat…

Co je vlastně kimchi?
Na začátek, pro ty, kteří neměli ještě s touto cizokrajnou potravinou co do činění… Kimchi je tradiční korejské jídlo, objevené před tisíci lety. Jak informuje portál mindbodygreen.com, v samotné Koreji existuje asi 200 různých druhů kimchi. Obecně se vyrábí fermentací čínského zelí nebo ředkvičky s bakteriemi mléčného kvašení a různými kořeny jako soli, prášek z červené papriky, česnek, pórek, zázvor a další. Na základě specifické přípravy má kimchi své vlastní jedinečné vlastnosti jako chuť, vůně, textura atp.

Zdravotní benefity kimchi
Kimchi se stalo populárním zejména v poslední dekádě, kde se obecně staly fermentované potraviny populární. Díky procesu fermentace zůstávají složky potravin aktivní a živé v lidském těle a samotný proces poskytuje probiotické zdravotní výhody, které podporují střevní mikrobiom: „Užitečné mikroby nejen pomáhají budovat rozmanitý a vyvážený střevní ekosystém, ale probiotika v kimchi také pomáhají při zvládání nadýmání a plynatosti prokázáno, že bojují proti zácpě a podporují kolorektální zdraví,“ objasňuje odborník pro zmíněný portál.

Skvělá příloha ke každému jídlu
Kimchi je také nízkokalorická potravina a má vysoký obsah vlákniny, takže je dokonalou přílohou ke každému jídlu. Můžete si ho vychutnat i samostatně jako svačinu nebo přidat do hlavního jídla na zpestření chuti. Zde jsou některé z nejchutnějších a nejoblíbenějších receptů s kimchi.

Kimchi nudlová polévka
Tato polévka je skvělá pro zahřátí střev, bohatá na antioxidanty a bílkoviny, a je ideálním jídlem pro chladné zimní noci. Navíc se připravuje rychle a jednoduše – nevyžaduje se hodinové vaření. Potřebujete k ní kimchi, tofu, ředkvičku bílou, cibuli, chilli pastu, chilli drcené, kousek jedlých mořských řas, sójové omáčky, sezamového oleje, sůl a třtinový cukr.

Kimchi-Marinovaná Kale Buddha Miska s černou rýží
Tato výživná miska Buddha je nejen detoxikační, ale díky kimchi podporuje také zdravé trávení a zlepšuje texturu pokožky. K černé rýži potřebujete olivový panenský olej, mořskou sůl, kousek celerových tyčinek, ředkvičky nakrájené na kolečka, semena z granátového jablka a nasekané pistácie. Pro kimchi marinované zelí zase potřebujete kimchi, sezamový olej, limetkovou šťávu, olivový panenský olej, umyté listy kadeřavého zelí i se stonky, které vymixujete. A nakonec ke všemu přidáte opražené sladké brambory, blanšírovanou brokolici, plátky avokáda, bílá sezamová semínka i zázvor.

Kimchi Farro
Farro jsou vlastně zrna tří druhů pšenice, které se prodávají sušené a vařené ve vodě do měkka. Jídá se obyčejně nebo se často používá jako přísada do salátů, polévek a jiných jídel. V tomto receptu se kimchi přimíchá do horkého jídla, aby proniklo chutí do zrn, a poté se přidá navrch pro extra povzbuzení.

Zázvor + kurkuma k snídani s kimchi
Pokud byste si mysleli, že kimchi je vhodné jen k obědu nebo večeři, mýlili byste se. Výživná miska s rýží, zázvorem, kurkumou a kimchi je ideální pro start do dne. Dokonce je protizánětlivá, bohatá na probiotika a plná chuti, která vás dostane.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Víte, že existuje i elektrická babeta?

Československý lehký moped Babetta se stal doslova legendou. Vyráběn byl od sedmdesátých let až do konce let devadesátých, a není snad nikdo, kdo by...

Sháníte levný LCD monitor do kanceláře nebo na doma? 

LCD monitory patří k nezbytným součástem počítačových sestav. Pořizují si je také majitele notebooků, chtějí-li si dopřát více komfortu při práci. Jak na nákupu...
spot_img

Recent articles

More like this